Senaste inläggen

Av Zime - 2 oktober 2010 17:03

Abborren (Perca fluviatilis) är en upp till 55 cm stor rovfisk som jagar i stim. Abborren är mest bottenlevande, men stora abborrar jagar ofta småfisk i ytan på kvällen, ofta stimfiskar som löja, och stäm. Abborren är Medelpads landskapsfisk.

Abborren är en sötvattensfisk, men lever också i Östersjöns brackvatten, och i Bottenhavets inte så salta vatten. Stora honor kan bli över 2 kg. Abborrar i mindre insjöar kan utvecklas till en mindre form som kallas tusenbröder om rovfiskar saknas, men det svenska rekordet för sportfiske är dock fångad i en liten sjö, rekordet ligger på 3,15 kg. En annan onaturlig påverkan som leder till stora abborrar är varmvattensutsläpp till exempel från kärnkraftverk, där den ökade vattentemperaturen gör att fisken växer fortare.

Läs mer om vilka fiskedrag du ska använda på sidan om Abborre. Fiske med wobbler och jerkbaits.

Gäddan (Esox lucius) är den dominerande rovfisken i svenska sötvatten och bräckvatten, och en populär sportfisk. Eftersom den är svår att fiska kommersiellt har den liten betydelse som handelsvara men förekommer trots det ofta i fiskdiskarna.

Läs vilka fiskedrag gäddan gillar på sidan om gädda.

Atlantlax (Salmo salar) är en havsvandrande anadrom fisk, det vill säga att den förökar sig i sötvatten men tillbringar större delen av sitt vuxna liv i havet. Där äter den sig tjock på sill och tobis för att sedan återvända till sitt ”hemvatten”. Det finns även många laxbestånd som lever hela sitt liv i sötvatten, ofta beroende på att människan genom dammbyggen m.m förhindrar vandringen ut till havet.

I svenska vatten finns förenklat sett två olika bestånd av lax: den egentliga atlantlaxen och den baltiska laxen. Den senare anses vara en avsnörd del av en ursprunglig atlantlevande stam. En senare avsnörning har skett i Vänern, där en tredje undergrupp – ”vänerlax”, eller ibland något felaktigt ”gullspångslax” – finns.

Läs mer om vilka fiskedrag du fångar lax med på sidan om lax.

Regnbågsöringen är ganska lik öring men har ett rödaktigt band längs sidorna och dessutom är dess fenor prickiga. Ursprungligen en nordamerikansk art som har inplanterats i många länder världen över. Regnbågar som lever i havet kallas steelhead i Nordamerika. I Sverige fångas den sällan vilt men odlas flitigt och säljs då i handeln som laxforell eller regnbågslax.

Odlad regnbågsöring sätts ofta ut i svenska vattendrag i sportfiskesyfte, och är ett mycket populärt fiskebyte bland annat på grund av dess energiska kämpande vid infångandet. Regnbågsöring är den dominerande fisken i så kallat put and take-vatten.

Läs mer om vilka fiskedrag du använder på sidan om regnbåge.

Gös (Sander lucioperca) är en fisk i familjen abborrfiskar. I Västmanland och Nyland är gösen landskapsfisk. Gösen har en långsträckt kropp med en längd på upp till 130 centimeter, vikt upptill 18 kilogram. Till skillnad från de flesta andra abborrfiskar saknar gösen tagg på gällocket. Käken har tydliga, långa tänder. Till färgen är gösen vanligtvis ljust gråbrun. Även om färgen kan variera, är buken alltid ljusare än ovansidan. På sidorna finns mörkare tvärfläckar som är tydligast hos unga fiskar.

Läs om vilka fiskedrag du använder, och var du fångar dom, på sidan om gös.

ANNONS
Av Zime - 2 oktober 2010 17:02

Spinn/haspel-spö

Spinn- och haspelfiske är nog den vanligaste typen av sportfiske och fiske. Fiskedragen här är alla de du kan hitta på sidan om fiskedrag, utom möjligtvis fluga (det finns kastflugor). Spöna är vanligtvis 7-9 fot långa, och har rullfäste på ovansidan (spinn och inkapslad haspel) eller undersidan (haspel). Spinnspön har också något som liknar en avtryckare på undersidan, där man greppar med pekfingret för att det ska bli lättare att kasta ut fiskedraget.

Flugspön

Till ett flugspö använder du egentligen inte ett fiskedrag, utan en våt- eller torrfluga. Spöet kan ha väldigt varierande längd, allt från 6 till 17 fot. Spöet är egentligen bara en glasfiberstav med rullfäste, och när du kastar drar du ut den särskilda fluglinan för hand. Flugor är mycket bättre än vanliga fiskedrag om du ska fiska t.ex öring.

Jerkspö

När du jerkfiskar använder du särskild fiskedrag kallade jerkbaits eller wobbler. Ett jerkspö är egentligen ett vanligt spinnspö, men ett kort och styvt sådant. De särskilda fiskedragen har ingen egen rörelse i vattnet, utan de rycks, ”jerkas”, fram för att se ut som riktiga fiskar. För att få maximal kontakt med fiskedraget måste spöet vara styvt.

Metspö

Metspöet kräver väl ingen närmare introduktion? Du använder inte fiskedrag, utan agnar istället en metkrok med t.ex mask eller lyxmat (powerbait t.ex), kastar i och väntar på att en liten aborre eller mört ska nappa. Vanligtvis metar du som terapi, eller för att få upp betesfisk du kan använda istället för vanliga fiskedrag.

ANNONS
Av Zime - 2 oktober 2010 17:01

Det finns flera olika sorters fiskedrag, och vilken sort du använder beror på vilken slags fisk du vill fånga. Här beskriver jag de vanligaste fiskedragen, och vad man fångar för fisk med dom.

Wobbler, fiske eller fiskedrag?

En wobbler är ett fiskedrag som ser ut som en fisk, även om färgerna kan vara lite lustiga. Tanken med den här sortens fiskedrag är att rovfiskar som t.ex gädda ska tro att det är en riktig fisk, och därför rör den sig ungefär som en sådan. Wobblern kan vara flytande, sjunkande eller svävande i vattnet när man inte vevar in, och en del fiskedrag går att ställa in hur djupt de ska gå.

Wobblern är nog det de flesta ser framför sig när någon säger ”fiskedrag”, och då nog i synnerhet klassikern HiLo, som är röd och vit. Den ser inte alls ut som en fisk, färgmässigt, men det är ett fiskedrag som gäddorna verkligen älskar.

Spinnare

Ett fiskedrag som består av en central kropp med en liten vinge som snurrar runt den när den rör sig genom vattnet. När vingen roterar runt draget skapas ljud och ljusreflexer i vattnet, och en del ger också ifrån sig klick och popp-ljud, som ska reta fisken till hugg. Spinnare och jigg är helt klart de fiskedrag aborren tycker bäst om, och vilken man väljer beror på hur man vill fiska.

Skeddrag

Det här är ett fiskedrag som ofta kan vara väldigt vackert. Det är helt enkelt en metallbit färgsatt på något vis, och det roterar oftast när det spinns genom vattnet. Många är de aborrar och gäddor som fått sig en överaskning av ett skeddrag, och i synnerhet fiskedraget Abu Atom, stort för gädda och något mindre för aborre.

Jerkbait

Jerkbaits är fiskedrag som till viss del påminner om wobblers. Dom brukar vara ganska tunga och fiskas med korta och styva spön, så kallade ”jerkspön”. Fiskedraget har ingen egen rörelse i vattnet, utan rycks fram och tillbaka av fiskaren, och för att få maximal kontakt med fiskedraget är det alltså viktigt att spöet är styvt. Jerkbaits flyter oftast i vattnet när man gör spinnstop. Otroligt effektivt för gädda, då fiskedraget kan fås att röra sig precis som en otroligt retsam bytesfisk.

Jigg

En jigg är en krok med ett låtsas-agn på, oftast en gummiräka eller en gummifisk. Fiskedraget ska ”studsas” mot botten snarare än spinnas rakt in, och det är särskilt effektivt mot aborre, om man studsar dom uppför exempelvis en sänka. Mycket större varianter av det här fiskedraget är också det man helst fångar hälleflundra med.

Fluga

Flugor är fiskedrag som oftast är gjorda för att flyta. De ska se ut som sländor, nymfer eller flygor och är det man helst fångar forellfiskar med. Fiskedraget är helt enkelt en krok inbunden i tråd och fjädrar för att se ut som en mumsig dagslända eller något liknande. För att man ska kunna fiska med torrfluga behöver man ett särskilt slags flugspö och speciell fluglina.

Av Zime - 2 oktober 2010 16:59

Det här är sidan för dig som vill veta mer om fiske, fiskedrag och sportfiske.

Om du letar information om vilka fiskedrag som passar för fisken du vill fånga, olika sportfiskemetoder, eller bara allmänt om sportfiske, så är det här sidan för dig. Jag har samlat ihop mängder av information om olika fiskedrag; wobblers, spinnare, skeddrag och flugor, och även om olika spötyper som jerkspön och spinnspön. Det finns information om jerkfiske, spinnfiske, trolling och flugfiske. Alla de konstiga ord och metoder du kan tänka dig, som har med fiskedrag och sportfiske att göra, kommer få sin förklaring här.

Alla de frågor du har om sportfiske och fiskedrag får sina svar här

  • Vilken sorts fisk vill du fånga?
  • Ska du använda wobbler eller jigg för att fånga aborren?
  • Vilka fiskedrag funkar bäst för jerkfiske?
  • Vad behöver du för sportfiskeutrustning för att komma igång?
  • Vilka fiskedrag behövs i en välutrustad sportfiskeutrustning? Vilka fiskedrag du har gör skillnad för ditt resultat!

Sportfiske

Sportfiske är en av Sveriges största fritidsysselsättningar och 1,5-2 miljoner svenskar fiskar varje år. Sportfisket omsätter två miljarder årligen i Sverige, betydligt mer än yrkesfisket. Sportfisket omsätter stora summor pengar och naturbaserade aktiviteter är bra för folkhälsan, vi kopplar av och får nyttig motion genom hela livet.

Spinnfiske är den form av fiske som normalt bedrivs av hobbyfiskare.

Vid spinnfiske används ett fjädrande spö och en cirka 50-100 meter lång rev i vars ände ett fiskedrag knyts fast. Det kan vara en wobbler, ett skeddrag, en spinnare eller en jigg, vilken gett namn till denna form av fiske. Den tredje, och kanske viktigaste komponenten är spinnrullen, vilken kan vara av typen haspelrulle eller multiplikatorrulle, oftast kallad multirulle, vilken oftast dessutom är utrustad med en slirbroms.

Vid utkastet av fiskedraget används centrifugalkraften, och med olika personliga tekniker bringas spöet i en sådan rörelse att draget vid bromsens frisläppande, far iväg från kastaren i en önskad riktning, där man tror att fisken befinner sig.

Vid fiske med skeddrag låter man draget sjunka något ibland. I andra fall så börjar man veva med en gång, ibland ända till botten, medan man vid användning av spinnare spinner hem draget nästan utmed ytan. Vid spinnfiske med wobbler används olika metoder beroende på om wobblern sjunker eller är av den flytande sorten.

Bloppis-annons
Av Zime - 30 januari 2010 16:50

Vi säljer Wobblers.

Alla produkter är varsamt utvalda och med bra kvalitet.

Som sportfiskare kommer du att hitta wobblers som du gillar här!

Vi har även provfiskat med våra beten, titta under fångster, så får ni se några av våra fångster.


för mer information besök:

http://www.fiskedrag.nu


Jakt & Fiske, Säljes - Uppsala (Uppsala län)
Pris:    20:-
 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vilken fiskemetod använder du?
 spinnfiske
 trollingfiske
 flugfiske
 vinterfiske
 mete

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ fiskedrag fiske wobbler med Blogkeen
Följ fiskedrag fiske wobbler med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se