Senaste inläggen

Av Zime - 19 juni 2012 23:47

fiske tips som gör dig till en bättre gäddfiskare med wobbler


Av Leif Engström

5. Variation är A och O!
Under många år hade jag en fiske kompis som alltid fiskade med Mörrumsspinnaren 18 gram i silver. Han fick gädda när gäddan var inställd på att jaga surrande, snabbt flyende, silverfärgade beten. Den framgångsrike fiskaren varierar däremot alltid sina metoder och wobbler drag genom att metodiskt arbeta sig från grunt till djupare vatten. Han varierar inspinningshastighet och bete fiskedrag tills han har hittat den för dagen rätta kombinationen av bete, wobbler, fisketeknik och fiskeplats. Det är ytterst sällsynt att höra denne fiskare komma hem och klaga på att gäddan inte var på hugget på fiske t idag!

Av Zime - 19 juni 2012 01:08

Fiske efter gös en varm sommardag

Vi fiskade gös en sen sommarkväll och en i teamet fick en fin gös på 3 kilo, fångad med en av våra wobbler. Vi trollfiskade och gösen högg på en Blue Shark wobbler. Väldigt fin fisk!

en fin sommar gös en fin sommar gös

Av Zime - 19 juni 2012 01:03

Fiske e efter regnbåge på sensommaren Vi var ute och fiskade regnbåge, det gick segt till en början men det blev ändå en fin fisk på något halvt kilo. Fin natur och fin fisk, bättre blir det inte. Fångad på en groda wobbler! regnbåge, en bra matfisk.

Av Zime - 17 juni 2012 22:06

I Västerbottens län finns över 17.000 sjöar med en totalareal av ca 500.000 hektar. Inom länet finns också ca 140 mil laxälvar liksom många hundra mil mindre vattendrag. Fiske där drar in 7 miljoner kronor om året och är allmänhetens naturliga tillflyktsort. Men tyvärr så fasnar det lika mycket wobbler i nät somd det finns myggor och det har fiskarne nu sagt till om.

Av Zime - 17 juni 2012 21:46

Trålfisket dominerar starkt det svenska fisket. Med trål fångas sill, torsk, olika plattfiskar och räka, för att nämna några av de viktigaste fiskslagen. Ett annat större redskap som användes är ringnot (eller snörpvad). En mindre variant av detta redskap användes bl a vid fiske efter sill och skarpsill nära kusten och inne i fjordarna.

Andra redskap är nät- och krokredskap. Näten, beroende på hur de är utformade, kallas också garn eller skötar. De senare, som användes för fiske av strömming eller siklöja är djupare. Beroende på var fisket bedrives kan man fånga allt från sill/strömming till makrill, lax och de flesta insjöfiskar med dessa redskap.

Krokredskapen består oftast av långrevar eller backor. Det är i princip samma slag av redskap, men backorna är vanligen tillverkade av grövre material. De användes i första hand för fångst av t ex torsk, lax och långa.

Storbackor användes av bohusfiskare ute i Atlanten och utanför Shetlands kust för fångst av den långa som sedan blir julens lutfisk. På grund av internationella restriktioner har detta fiske numera nästan helt upphört.

På syd- och ostkusten användes krokredskap mest för fångst av torsk och lax.

Bild och text av Björn Beckman, Sveriges Fiskares Riksförbund.

Vissa tycker att sportfiske skulle kunna ersätta yrkesfisket, då varje enskild som vill fånga och äta fisk skulle kunna göra det. Lika många skulle inte äta fisk men beståndet skulle må bättre och fiskarna skulle få överflöd av fisk. Det är ju en syn på saken. Frågan är då om inte sjöarna i inlandet då istället skulle bli överfiskade av tjuvfiskare med wobbler och nät när det inte går att köpa i affären längre. Men den goda sidan är att mån skulle kunna ut och trolla med sitt favo fiskedrag och få hur mycket fisk som helst att frysa in.

För och nackdelarna får någon väga. Men visst skulle det vara skoj.

Av Zime - 17 juni 2012 21:31

Som jag tidigare skrev så finns det alltid fiskar som hugger. Som sport så är fiske på så sett ett ulitmatum för precis alla. Men kom ihåg att detta bara gäller om du släpper i fiskarna igen. Jag säger inte att du ska släppa i bra matfisk, speciellt inte om du är hungrig. Men ibland kan det vara bra att släppa tillbaka fisken för att hålla ekosystemet i schak. Det är det här som kallas för Catch and Release och som många som gillar sportfiske använder när de fiskar. Många butiker och affärer brukar ha C&R kampanjer och miljö frågorna brukar vara ett hett ämne bland de flesta fiskare i allmänhet. Gäller inte alla. Det finns också speciella krokar som du kan fästa på ditt fiske drag. Dessa krokar har ingen lubb så fisken tar mindre skada vid avfästning av fiskedrag men wobbler lossnar också lättare under kamp.

Av Zime - 17 juni 2012 21:13

Wobbler, spinnare, skeddrag och jigg


Läs om de olika fiskedragen wobbler, spinnare, skeddrag och jigg.


spinnfiske

Kort om Spinnfiske

I spinnfiske anväder du oftast ett spinn eller haspelspö.
Till ditt fiskespö fäster du ett fiskedrag; en fiskimitation.
Nedan ser ni de vanligaste fiskedragen.

wobbler

Kort om wobbler

Wobbler är gjord av antingen plast eller trä, det finns olika slags wobbler, flytande och sjunkande.
De sjunkande wobblerna används för att komma ner till botten på lite djupare vatten.
De flytande wobblerna är praktiska på två sätt, det första är att de inte fastnar i botten
och det andra är att man kan drilla i grunda vatten på våren och hösten, då gäddorna är som mest på sin vakt. Wobbler som sjunker, göra det i olika hastigheter beroende på wobblerns tyngd.
Wobblern är oftast byggd så att den simmar som en fisk (eller också en skadad fisk)
och längst fram har wobblern en sked som är till för att wobblern ska kunna simma ner i djupet, ofta så går wobblerna cirka 2 till 4 meter under ytan.

När du fiskar med wobbler så kastar du först ut den, sedan vevar du orytmiskt in den igen, då tror fisken att din wobbler är en skadad fisk vilket höjer dina chanser till hugg fenomenalt. Wobbler är mycket effektiva när det gäller att fiska gädda, abborre, gös, öring och andra fiskar. wobbler

spinnare

Kort om spinnare

Spinnare är gjord av hårt material och är sjunkande, runt huvudet på spinnaren sitter en (som namnet utger) spinnande sked. Denna sked snurrar runt när spinnaren dras i vattnet eller strömmen så att skeden reflekteras i vattnet. Detta är ett uppskattat bete som är mycket effektivt på abborre och gädda. Spinnare med tofs eller fjäder över kroken är effektivare än de utan, eftersom fiskarna attackerar punkten där tofsen sitter.

En nackdel är dock att även linan snurrar och detta kan leda till trassel i rullen,
en fördel är att det finns spinnare med tunga huvuden, presis som jiggen och detta huvud håller spinnaren på plats så att linan inte snurrar.

spinnare

skeddrag

Kort om skeddrag

Skeddrag är som namnet säger en böjd sked. Skeddrag är mycket bra till gädda, lax och öring eftersom de går så orytmiskt i vattnet.

När en gädda får syn på ett fiskedrag så följer den först efter "fisken" för att inspektera den, om den då ser ut att vara ett lätt byte (en skadad fisk) så attackerar den. Om det ser ut att vara en frisk fisk så ger den ofta upp och väntar på nästa byte.

skeddrag

jigg

Kort om jigg

Jiggen är gjord av gummi med en krok som träs igenom, på toppen av kroken sitter det ett tungt huvud för att jiggen ska sjunka till botten. Jigg används ofta vid abborre, gädda och gösfiske. Du kan använda jigg vid pimpelfiske på vintern och vid spinnfiske på sommarn.

För att fiska med jigg så låter du den först sjunka till botten (inte hela vägen ner vid stenbotten) och använder tekniken att du rycker, väntar, vevar, rycker, väntar, vevar, gör detta orytmiskt för att jiggen ska se ut som en skadad fisk.

jigg

Taggar: fiske, fiskedrag, wobbler, sportfiske

Av Zime - 16 juni 2012 13:57

En sak jag vet om jakt & fiske är att allting inte handlar om jakt fiske. Till exempel när jag var ute med mitt fiske drag från berras sportfiske (som jag hade köpt från en fiske butik online) fiske online är bekvämmare än att köpa fiske prylar i butik. Olssons fiske brukar ha bra utrustning. Jag körde på med mitt sportfiske och slängde i min wobbler och detta fiskedrag var inget att leka med. Vassa krokar och ljusa färger. Jag hade gillat fiske sedan två år tillbaka och hade köp in ett par wobbler där varje månad när lönen kom ut. Så nu har jag ett bret sortiment av wobblers i olika storlekar och vikter.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vilken fiskemetod använder du?
 spinnfiske
 trollingfiske
 flugfiske
 vinterfiske
 mete

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards