Direktlänk till inlägg 2 oktober 2010

Fiskarter

Av Zime - 2 oktober 2010 17:03

Abborren (Perca fluviatilis) är en upp till 55 cm stor rovfisk som jagar i stim. Abborren är mest bottenlevande, men stora abborrar jagar ofta småfisk i ytan på kvällen, ofta stimfiskar som löja, och stäm. Abborren är Medelpads landskapsfisk.

Abborren är en sötvattensfisk, men lever också i Östersjöns brackvatten, och i Bottenhavets inte så salta vatten. Stora honor kan bli över 2 kg. Abborrar i mindre insjöar kan utvecklas till en mindre form som kallas tusenbröder om rovfiskar saknas, men det svenska rekordet för sportfiske är dock fångad i en liten sjö, rekordet ligger på 3,15 kg. En annan onaturlig påverkan som leder till stora abborrar är varmvattensutsläpp till exempel från kärnkraftverk, där den ökade vattentemperaturen gör att fisken växer fortare.

Läs mer om vilka fiskedrag du ska använda på sidan om Abborre. Fiske med wobbler och jerkbaits.

Gäddan (Esox lucius) är den dominerande rovfisken i svenska sötvatten och bräckvatten, och en populär sportfisk. Eftersom den är svår att fiska kommersiellt har den liten betydelse som handelsvara men förekommer trots det ofta i fiskdiskarna.

Läs vilka fiskedrag gäddan gillar på sidan om gädda.

Atlantlax (Salmo salar) är en havsvandrande anadrom fisk, det vill säga att den förökar sig i sötvatten men tillbringar större delen av sitt vuxna liv i havet. Där äter den sig tjock på sill och tobis för att sedan återvända till sitt ”hemvatten”. Det finns även många laxbestånd som lever hela sitt liv i sötvatten, ofta beroende på att människan genom dammbyggen m.m förhindrar vandringen ut till havet.

I svenska vatten finns förenklat sett två olika bestånd av lax: den egentliga atlantlaxen och den baltiska laxen. Den senare anses vara en avsnörd del av en ursprunglig atlantlevande stam. En senare avsnörning har skett i Vänern, där en tredje undergrupp – ”vänerlax”, eller ibland något felaktigt ”gullspångslax” – finns.

Läs mer om vilka fiskedrag du fångar lax med på sidan om lax.

Regnbågsöringen är ganska lik öring men har ett rödaktigt band längs sidorna och dessutom är dess fenor prickiga. Ursprungligen en nordamerikansk art som har inplanterats i många länder världen över. Regnbågar som lever i havet kallas steelhead i Nordamerika. I Sverige fångas den sällan vilt men odlas flitigt och säljs då i handeln som laxforell eller regnbågslax.

Odlad regnbågsöring sätts ofta ut i svenska vattendrag i sportfiskesyfte, och är ett mycket populärt fiskebyte bland annat på grund av dess energiska kämpande vid infångandet. Regnbågsöring är den dominerande fisken i så kallat put and take-vatten.

Läs mer om vilka fiskedrag du använder på sidan om regnbåge.

Gös (Sander lucioperca) är en fisk i familjen abborrfiskar. I Västmanland och Nyland är gösen landskapsfisk. Gösen har en långsträckt kropp med en längd på upp till 130 centimeter, vikt upptill 18 kilogram. Till skillnad från de flesta andra abborrfiskar saknar gösen tagg på gällocket. Käken har tydliga, långa tänder. Till färgen är gösen vanligtvis ljust gråbrun. Även om färgen kan variera, är buken alltid ljusare än ovansidan. På sidorna finns mörkare tvärfläckar som är tydligast hos unga fiskar.

Läs om vilka fiskedrag du använder, och var du fångar dom, på sidan om gös.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zime - 1 juli 2012 16:48

Vid fiske,var hittar jag fisken? Därefter måste du lära dig var att finna fisken och det gör du helt enkelt genom att fiska över stora ytor och områden. Men här finns ett knep. Har du varken ork eller tid för att åka runt på en stor sjö så kan du gö...

Av Zime - 28 juni 2012 13:48

Var ute och fiskade igen idag. Fiske dåligt idag, ingen ville nappa på fiskedragen. Fina wobblerna fungera på mört. köp drag för Sportfiske utan motivation. ...

Av Zime - 28 juni 2012 13:42

Billiga wobbler. Köpte ett par billiga wobbler på fiskedrag. Fungerar utmärkt får se om det blir fler wobbler. Fiskade lite med dem på sportfisket idag. ...

Av Zime - 28 juni 2012 13:36

Vilket väder på fisket idag. Men wobblern drog en lax i all fall. Roligt med sportfiske när det funkar. Köpte ett nytt fiskedrag idag. Köp wobbler till fiske här ...

Av Zime - 28 juni 2012 13:31

Min wobbler för fiske & sportfiske körde fast I ett annat fiskedrag. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vilken fiskemetod använder du?
 spinnfiske
 trollingfiske
 flugfiske
 vinterfiske
 mete

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards